Dolar 40,4180
Euro 47,5113
Altın 4.455,18
BİST 10.616,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 36°C
Açık
İstanbul
36°C
Açık
Çar 39°C
Per 34°C
Cum 33°C
Cts 33°C

Anadolu’daki yaşam 7,7 milyon yıla ulaştı

Anadolu’daki yaşam 7,7 milyon yıla ulaştı
REKLAM ALANI
22.07.2025 11:15
7

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Taşhan bölgesinin yapılan yaş tayini ile lokalitenin tam yaşının 7.7 milyon yıl olduğu belirlendi. Konuyla ilgili açıklama yapan Taşhan Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “Artık Anadolu’daki diğer lokaliteler bize göre konumlanacak ve Kayseri bu anlamda bir referans lokalitesi olacak” dedi.
Yaş tayininin radyometrik ve nokta atışı olduğunu söyleyen Taşhan Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “2018 yılından beri sürdürüyoruz buradaki çalışmaları. Bu sene şu an kesin bilgi vermek istemiyorum ama büyük buluşlarımız olabilir. Üzerinde çalıştığımız çok önemli buluntularımız var. Birkaç ay önce bir yayınımız çıktı. Bu bölgenin yaş tayini yapıldı. Bu radyometrik bir yaş tayini nokta atışı. Bu çok önemli çünkü Anadolu’daki bu fosil lokalitelerinin de yaş tayini yapma imkanı yok. Bizim de şansımız bu fosilli bölgenin tüf üzerine yerleşmesi. Çünkü volkanik kayaçlardan bu yaş tayinini yapabiliyoruz. Böylelikle de bu bölgenin nokta atışı yaşını biliyoruz, 7.7 milyon yıl. Artık Anadolu’daki diğer lokaliteler bize göre konumlanacak ve Kayseri bu anlamda bir referans lokalitesi olacak” dedi.

“Asıl amacımız primatlar”
Prof. Dr. Başoğlu, alanda asıl amacın primatlara ulaşmak olduğunu söyleyerek, “Aslında burada bulduğumuz bütün geçmişte yaşamış canlı örnekleri bizim için çok önemli. Bunlara bitkileri bile dahil ediyoruz. Fakat buradaki asıl amacımız bir primat buluntusuna ulaşmak. Primat faunası özellikle bu bölgeye çok yakın. Yaş olarak da çok yakın. Önemli buluntular elde edeceğimizi umuyorum. Buradan bu zamana kadar bin 500 – 2 bine yakın belki de daha fazla örnek çıkmıştır. Daha numara vermediklerimiz de var çünkü. Ben doğal miras çalışmalarına çok önem veriyorum. Doğal miraslarımız çok önemli. Bu konuda da tam bilinçlenmiş değiliz. Nasıl korunması gerektiğini bilmiyoruz. Aslında bu çok önemli ve Kayseri’de bu noktada çok önemli bir merkez. Yani bizim bunları tespit edip, tanıtıp, koruyarak gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor ki fosil yataklarımız da en önemli doğal miraslarımızdan birisi” ifadelerini kullandı.

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.