Dolar 40,3885
Euro 47,2699
Altın 4.405,05
BİST 10.616,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Açık
İstanbul
34°C
Açık
Sal 36°C
Çar 37°C
Per 34°C
Cum 33°C

Uzmanından YKS’de tercih tüyoları

Eğitim Koçu Selver Yazıcı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından tercih yapacak öğrencilerin profesyonel destek alması gerektiğinin söyleyerek, “Öğrencilerin gidecekleri üniversitelerde şehir seçimleri çok önemli” dedi. Öğrenci ve …

Uzmanından YKS’de tercih tüyoları
REKLAM ALANI
21.07.2025 16:29
9

Eğitim Koçu Selver Yazıcı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından tercih yapacak öğrencilerin profesyonel destek alması gerektiğinin söyleyerek, “Öğrencilerin gidecekleri üniversitelerde şehir seçimleri çok önemli” dedi.

Öğrenci ve velilerin panik yapmamaları gerektiğini söyleyen Eğitim Koçu Selver Yazıcı, “2025 YKS ÖSYM tarafından açıklandı. Biz de rehber öğretmenler ve eğitim koçları olarak yoğun bir tempoya girmiş olduk. Hem veliler hem de öğrenciler sınav sonuçlarını ve sıralamalarını aldıklarında neresi gelecek, nereye yerleşeceğiz diye bir paniğe kapıldılar. Böyle bir paniğe gerek yok. Yıl içerisinde elinden geleni yapan, gerçekten çalışan öğrenciler 3 aşağı 5 yukarı beklediğimiz sonuçları aldılar. Tabi çalışmayan öğrenciler ve velilerimiz de biraz üzüldüler. Fakat ara baremde olan öğrenciler de ‘Acaba gelir mi? 10 bin kişi arkadayım’ gibi bir panikteler. Paniğe gerek yok. Sıralamalar belli, sonuçlar belli. Ona göre sakin bir şekilde listelerimizi oluşturacağız. Bu listeleri biz genelde YÖK Atlası kullanarak, ÖSYM Kılavuzu’na bakarak oluştururuz. Kılavuzun açıklanmasını bekliyoruz. Birkaç gün içerisinde açıklandıktan sonra kontenjanlar ve yerleştirmeler de belli oldu. Fakat kontenjanlar hemen hemen geçen yılın sıralamalarına göre açıklanacaktır. Sıralamalar da kontenjanlar önceki yılı baz alarak sıralamalarımızı, listelerimizi oluşturmaya şimdiden başladık. Bazı bölümlerin barajları var. Örneğin; hukuk alanına girebilmek için eşit ağırlıkta ilk 100 binin içerisinde olmamız gerekiyor. Tıp için sayısalda 50 binde olmamız gerekiyor. Diş hekimliği için sayısalda ilk 80 binde olmamız gerekiyor. Üniversitelerin ücretli yerlerine yerleştirebilelim gibi bazı şartlar var. Onun dışında kontenjan ve sıralamalar belli olduğu için öğrenci ve velilerin gerilmelerine gerek yok” dedi.

Öğrencilerin şehirleri iyi seçmeleri gerektiğini söyleyen Yazıcı, “Burada şuna çok dikkat etmelerini öneriyorum; herhangi birine gidip de fikir sorup, işte komşunun kızı böyle dedi, abim böyle dedi gibi değil, bu işin profesyonelleri ile listelerini oluşturmalarını tavsiye ediyorum. Yine tercihleri yaparken öğrencilerin şehir seçimleri, yerleşim yerleri, gidecekleri şehirdeki yurt durumları, kampüs alanları çok önemli. Bunlara da özellikle dikkat etsinler. Sadece öğretmenlik okumak için kampüsü olmayan, yurdu olmayan, imkanları sınırlı olan, ulaşımı sıkıntılı olan fakülteleri tercih etmemelerini öneriyoruz. Bu yüzden tercih yaparken üniversiteye dikkat edelim. Eğer sıralamada zaten önlerdeyse iyi üniversitelerin iyi bölümlerine yerleşecekler. Oralarda sıkıntı yok. Fakat burada da yine tercihi bir profesyonel ile yapmalarını tavsiye ediyoruz ki bir yanlışlık, bir kaydırma olmasın. Profesyonellik bu anlamda çok önemli” ifadelerini kullandı.

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.