Dolar 40,3890
Euro 47,1478
Altın 4.398,84
BİST 10.605,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Açık
İstanbul
34°C
Açık
Sal 36°C
Çar 37°C
Per 34°C
Cum 33°C

Dijital pazarlamada ‘reklam’ tuzağı

Dijital pazarlamada ‘reklam’ tuzağı
REKLAM ALANI
21.07.2025 13:04 | Son Güncellenme: 21.07.2025 18:01
9

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, dijital mecralarda ünlü isimlerin yüzleri kullanılarak sahte reklamlar yapıldığını söyleyerek, “Reklamın ayrıntısına bakarak sahte olup olmadığını anlayabiliriz” dedi.
Reklamların kötü amaçlara da bulaşabildiğini söyleyen Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, “Dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artıyor. Böyle olunca da firmalar haliyle reklamlarını dijital yöntemlerle yapıyor. Fakat bunu aslında iyi niyetli bir şekilde kullanan firmaların yanı sıra suistimal edenler de var. Son günlerde çok bilinen firmaların logoları, ara yüzleri hatta çok bilinen isimlerin direkt görselleri koyularak bir takım reklamlar veriliyor ve bu reklamlar bizim e-posta kutumuza kadar gelebiliyor. Bu şekilde ne yazık ki aldatmak amacıyla reklamlar kullanılmış oluyor. Tabi sahte reklam olduğunu anlamak için şunu yapabiliriz; gelen reklamın ayrıntılarına bakabiliriz. Bu ayrıntılara baktığımız zaman, geçen günlerde yaşamıştım bunu da doğrudan Ukrayna merkezli bir yerden verildiğini fark ettim. Bu reklamın da sahte bir reklam olduğunu da anlamış oldum. Bununla birlikte verilen reklamı da mantık anlamında değerlendirmek gerekiyor. ‘Acaba bu firma böyle bir reklam verir mi’ diye de düşünmek gerekiyor” dedi.
Topuzoğlu, reklamdaki cezbedici tekliflere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Her zaman söylenilen bir atasözümüz var. Bedava peynir fare kapanında olur. Yani eğer reklamlar gerçekten de çok cezbedici görünüyorsa ki örneğin 100 bin TL’lik tatil 20 bin TL’ye veriliyorsa ya da herhangi bir ürün 10’da 1 fiyatına satılıyorsa, bir çalışma çok kazançlı gösteriliyorsa şüphelenmemiz gerekiyor. Aynı zamanda reklamların da, nasıl ki televizyondaki reklamlar denetleniyorsa aynı şekilde internetteki reklamların da denetlenmesi, her zaman belirttiğimiz gibi internet sitelerinin de kurulum aşamasında belli bir resmi merkezden de izin alınmasının önemli olduğunu vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.